Monumen Kilometer Sifar Indonesia Sabang adalah monumen yang menandakan tirik 0 kilometer Indonesia yang merupakan salah satu ikon Pulau Sabang (Pulau Weh) Acheh. Tugu ini adalah salah satu tempat pelancongan menarik di Sabang yang mesti anda lawati sebagai bukti bahawa anda pernah melawat ke pulau paling barat di Indonesia. Anda boleh menemui monumen yang sama di Meurauke, Papua. Sebenarnya, monumen kilometer 0 Indonesia harus terletak di Pulau Rondo, kerana pulau ini adalah pulau terluar di barat Indonesia yang bersebelahan dengan Nicobar, India. Pulau ini terletak kira-kira 19 batu dari Pulau Sabang. Kerana akses tidak mungkin, monumen ini dibina di hujung utara Pulau Weh.

Monumen Zero Kilometer Indonesia dirasmikan pada 9 September 1997, tetapi monumen ini telah diubahsuai pada tahun2015 dan siap pada akhir tahun 2017. Hari ini, anda melihat bangunan baru yang lebih cantik daripada bangunan lama. Di sini anda juga akan melihat suasana di mana Lautan Hindi bertemu di barat dan Laut Andaman di timur. Angina lembut yang bertiup menjadikan tempat ini sejuk.

Bangunan ini di cat dengan warna putih dan tingginya sekitar 43.6 meter. Monumen ini dirancang seperti bentuk sifar dan dibahagian atasnya terdapat patung helang. Terdapat dua lingkaran seperti angka sifar dan di kedua sisi nombor ada rencong, yaitu pisau atau keris khas Aceh. Monumen Sifar Kilometer Indonesia ini dibina untuk mewakili penanda geografi yang unik.

Kawasan pelancongan Monumen Kilometer Sifar Indonesia (KM 0 Indonesia), sudah banyak kemaudahan pelancongan seperti kedai-kedai cenderamata yang dapat anda temui di sepanjang kawasan ini, gerai, kafe dan juga pelancongan makanan khas Sabang iaitu Rujak KM 0 dengan rempah khas. Di samping itu, anda juga dapat menikmati kelapa muda dan salad khas ini sambil menikmati suasana di Monumen Kilometer 0 Indonesia.

Kawasan Monumen Kilometer Sifar Indonesia ini adalah kawasan yang dilindungi, jangan terkejut jika anda melihat hutan yang begitu padat dan memberikan udara sejuk. Di samping itu, terdapat spesies endemik di kawasan ini seperti spesies burung seperti burung ekor gunting Pulau Weh, spesis monyet dan sebagainya.

Di dekat monument ini, terdapat jambatan yang dibuat agar pelawat dapat turun berhampiran pantai, tepat di bawah tugu tersebut. Kerana monumen ini dibuat pada ketinggian, jambatan juga dibuat untuk turun ke bawah. Anda boleh menemui jambatan ini di seberang jalan dari KM Zero Monument dengan berjalan kaki sedikit. Untuk menuruni tangga dan jambatan anda harus berhati-hati, terutama pada musim hujan kerana boleh tergelincir.

Selain keindahan semula jadi yang menawan, bagi anda yang suka melihat matahari terbenam, KM Sifar Indonesia adalah salah satu tempat melihat sunset terbaik di Sabang. Tanpa ragu, monumen yang menghadap terus ke barat dan perairan terbuka di Lautan Hindi menjadikan tempat ini salah satu tempat terbaik untuk melihat matahri terbenam. Anda akan dilayan dengan panorama matahari terbenam yang dramatik dan kemerahan.
Lihat Juga:
- 10 Pantai Cantik di Sabang
- Tempat Snorkeling di Sabang
- 10 Tempat Melihat Sunrise di Sabang
- 10 Masakan & Makanan Khas Sabang
- 10 Pulau Cantik di Aceh
- 55 Tempat Menarik di Acheh
- 50 Tempat Menarik di Bandar Aceh
- 25 Cenderahati & Tempat Membeli Belah di Aceh & Sabang
- 50 Pantai Tercantik di Aceh
- 20 Masakan & Makanan Khas Aceh
Bagi anda yang nak melawat ke monumen ini, anda boleh menempah pakej lawatan ke Aceh dan Sabang Pulau Weh dengan kami di mana kita orang telah membungkus pakej percutian dengan lawatan lengkap ke Pulau Weh. Berikut ini adalah pilihan pakej pelancongan yang kami tawarkan lengkap dengan agenda snorkeling dan aktiviti pelancongan menarik lainnya:
Di samping pakej ke Sabang, anda juga boleh melihat Pakej ke Acheh lain di navigasi laman kami. Bagi anda yang ingin menikmati pelancongan dan juga hobi memancing, anda boleh memilih pakej gabungan percutian dan memancing berikut:
Sekiranya anda pecinta dunia bawah laut, kami menawarkan pakej selam scuba, kami akan memabawa anda ke tempat menyelam popular di Sabang yang akan menarik perhatian anda:
Monumen Kilometer Sifar Indonesia terletak di Desa Iboih atau sekitar 50 minit dari pusat bandar Sabang. Dari pusat bandar ke Titik 0 Kilometer Indonesia, anda akan melihat panorama indah seperti panorama Pulau Klah, Pantai Gapang, Pantai Iboih, Pulau Rubiah, Pantai Kincir dan Pantai Paneuh. Sekiranya anda dari Pelabuhan Balohan Sabang anda boleh sewa kereta di Sabang dengan masa perjalanan 1 jam sahaja.